Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2010 18:19 - Охлювъдството – бизнес, който не познава думичката „криза”
Автор: antonov86 Категория: Бизнес   
Прочетен: 7352 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 27.05.2010 18:29


Много хора асоциират животновъдството с тежка работа, бюрокрация, висок риск, липса на подкрепа от институциите и още куп други проблеми. Но може би никога не сте се замисляли как може да се прави бизнес с развъждане и продажба на охлюви. Е, явно немалко българи вече са осъзнали плюсовете на охлювъдството. Доказателство за този факт е, че членовете на Националния охлювъден клъстер (НОК) вече са 150 човека. Повечето от нас познават малките рогати животинки като кулинарен деликатес, но в последно време те все повече се търсят  като лекарствен продукт и суровина за козметичната промишленост. Тласък на интереса към охлювъдството в България като перспективен бизнес стана съвместното откритие на Националния охлювъден клъстер и Българската академия на науките, че българските охлюви съдържат млечнокисела бактерия с изключително лековити качества.

Има ли пазар за продукцията на охлювъдите?

Според НОК, Япония вече е проявила интерес и е обещала субсидия от 2 млн. евро, ако страната ни осигури 100 тона продукция. Същевременно се наблюдава интерес от страна на Франция, Италия, Испания и Австрия. Може би най-важното в случая обаче е, че НОК изкупува цялата продукция на своите членове при цена 4 евро на килограм!

Какво е нужно, за да се стартира?

Като за начало е добре да станете член на НОК. Привилегиите, с които се ползвате благодарение на членството, са повече от примамливи – ноу-хау, цялата документация, която е необходима за стартирането, малките охлювчета и безплатни посещения на фермата Ви от специалисти. А за да бъдете приет като член на НОК е необходимо да заплатите 200 лв начална такса и след това по 1000 лв на година.

Според главния консултант на Националния охлювъден клъстер Симона Моллова като начало са необходими не повече от 15 000 лв и хубава земя. Може би най-голяма тежест в тези средства има дървеният материал, с който се изгражда част от фермата и малките охлювчета, които както вече споменах, биват осигурени от НОК. В тези средства не влизат разходите за фураж, който в България се осигурява от фуражния завод в град Чирпан. За 1 кг охлюви отива към 1,2-1,3 кг фураж.

Каква и колко земя е необходима?

През първата година от НОК не позволяват фермите да са над 2 дка, тъй като начинаещите охювъди трябва първо да усвоят тънкостите на занаята. Земята е добре да бъде хубава и плодородна, по възможност близко до или във населено място, защото ще бъде необходимо и прекарване на ток и вода.

Какво представлява фермата?

Фермата като цяло не е никак трудна за изграждане. Като за начало се опъват заграждения от зебло, поставят се дървените скари и слаботокова електропастирна лента. Изгражда се конструкция от дървени колове и поликарбонатна тел. Покрива се със земеделска мрежа, която предпазва охлювите от най-големите им врагове - птиците, както и от преки слънчеви лъчи. Прокарва се и капково напояване, тъй като влагата е особено необходима за пълноценния им живот. Така се създава комфортен микроклимат за охлювите.

Няколко думи за охлювъдния цикъл и средният „добив”

Добре е да подговтите фермата от есента. Тогава се прави дълбоката оран, а на пролет се засява бяла детелина. В края на април и началото на май се пускат малките охлювчета и започва огуителният период. Към средата на август започва реколтирането, което продължава до към края на септември. При правилни грижи през първата година от 1 декар можете да докарате по около 4000 до 5000 кг охлюви.

Икономическата изгода

Така описаният процес от стартирането на фермата до пласирането на продукцията изглежда доста примамлив. Първоначалната инвестиция от 15 000 лв, 2 дка земя и няколко тона фураж ще бъдат избити още първата година чрез гарантирането изкупуване на продукцията от НОК. При 4 тона охлюви и изкупна цена от 4 евро на килограм бихме получили 16 000 евро приход от декар още през първата година. А да не забравяме, че инвестицията е планирана за 2 декара.

Е, има ли мераклии охлювъди? :)



В статията са използвани материали от www.bgfermer.bg







Гласувай:
1



1. анонимен - Във връзка с коменторийте за Симона
13.07.2010 14:19
Не вярвайте на тази жена.Лъже непрекъснато . Но тоя път просто няма да и се размине
цитирай
2. анонимен - Охлюви
13.07.2010 14:22
Няма ли някой да вземе мерки.Наистина прекрасен бизнес.Защо тази организация носи името Национален охлювен клъстър.Тя няма право да носи това име, след като лъже и се чуди как да обира бедният народ.Хора, и тук има далавера и то голяма
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: antonov86
Категория: Бизнес
Прочетен: 56373
Постинги: 6
Коментари: 6
Гласове: 9
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930