Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2010 11:01 - Уроци от големи мислители - Буда
Автор: bulgarianmastermind Категория: Забавление   
Прочетен: 1248 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 09.01.2010 14:36


image

Здравейте приятели!

Нека не се лъжем - днес не е перфектно времето, средата на седмицата е, вече не са празниците и навлязохме в работатата, и...
Всъщност, нека да спрем докато още можем. Мога да продължа да оплаквам ситуацията, но вместо това избирам да се усмихна и да се зарадвам на малките неща - например, на възможността да си комуникирам с вас през този блог!

И така, и днес продължаваме да разглеждаме интересни цитати от известни личности. Днешният ни гостенин е един религиозен лидер - името му е Буда и на неговото име е кръстена цяла една религия - а именно Будизмът.

И така, какво послание има към нас Буда? Щом нямате търпение, ето го и него:

"В противопоставянето на реката и речния камък, реката винаги печели - не чрез сила а чрез постоянство."

Много интересно звучи, нали? След като вчера се разбрахме че е най-важно да започнем и след това ще е лесно. Нека сега да се върнем назад и да се съгласим, че няма да е толкова лесно ако нямаме постоянство. А какво е постоянството? Постоянство е да не се откажеш при първата трудност. Постоянство е да продължиш да се бориш за това, в което вярваш, дори и когато изгледите за успех не са много добри. Всъщност, постоянството е нещо повече отколкото си мисли обикновеният човек. За да разберем какво всъщност е постоянство, би трябвало да разгледаме живота на някой преуспял човек, като например Едисън, който се е провалил над 10,000 пъти преди да създаде електрическата крушка. Можете ли да си представите да се провалите над 10,000 пъти и да продължите да опитвате? Едисън отрича да се е провалил 10,000 пъти - той твърди че просто е открил 10,000 начина, по които не може да създаде електрическата крушка.

Значи мисля че си изяснихме ролята на постоянството в успеха - може би поне толкова важно е, колкото и започването. Започваш, работиш с постоянство, а след това? Какво предлагате?

Пожелавам ви един прекрасен ден!


Тагове:   уроци,   Буда,   мислители,


Гласувай:
0



1. panazea - Буда е велик ,
06.01.2010 11:05
защото е БУДЕН.
Сравнението с Едисон е неумесно. Знае се , че Едисон е имал група от сътрудници , на които открадва изобретенията.
Едното е духовно израстване!
Другото е боричкане за слава и пари !
Паралел между двете не става!
цитирай
2. victoriavselena - постоянството е част от пътя към успеха?
06.01.2010 14:22
Не съм съгласна, защото да си останем там където сме, да продължаваме да действаме по един и същи начин, ако продължаваме да сме нещастни, но верни на старите си навици е също постоянство. Преди постоянството идва промяната - на посоката, на навиците, на целите и чак след това идва следване на посоката. Само постоянство не ни върши работа, защото постоянство, ама в какво?
Реката винаги печели - не чрез сила а чрез постоянство." Да, защото реката вече е избрала своята посока и я следва и има ясна цел - да стигне до морето и да се влее в него и...я постига
цитирай
3. victoriavselena - Пример
06.01.2010 14:24
Аз давам пример с бебето, които прохожда - пада, става, пада става, не се предава продължава, защото да тръгне да ходи му е много по-важно от това да си остане паднало на земята и защото... то не познава понятието неуспех, провал, срам, вина и т.н. То просто има цел и я следва..
цитирай
4. bulgarianmastermind - Благодаря ви за коментарите!
06.01.2010 20:28
На panazea:

Съжалявам, ако е прозвучало сякаш сравнявам Едисън и Буда - място за сравнение разбира се няма. Едисън го дадох просто като пример за постоянство, защото историята за неговите 10,000 провала е може би най-добрия пример за постоянство, който знам.

На victoriavselena:

Както винаги, напълно съм съгласен с теб - човек трябва да е целенасочено постоянен и редовно да преглежда прогреса си. След като видях коментара ти се замислих за мнозината хора, които са много постоянни в безцелието и еднообразието на съществуването си. Някак си няб забравил за този феномен, така че ти благодаря че ни напомни за него.

Благодаря ви пак за включването и ви пожелавам всичкото постоянство, от което имате нужда за да постигнете целите си!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bulgarianmastermind
Категория: Други
Прочетен: 717306
Постинги: 518
Коментари: 666
Гласове: 1339
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031