Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2010 08:50 - Учителят Доген и бобеното зърно
Автор: bulgarianmastermind Категория: Други   
Прочетен: 2242 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Здравейте приятели!

Първо, бих желал да ви поздравя с деня на славянската писменост! Радвам се, че я имаме и се надявам да успеем да я запазим и за вбъдеще, защото тя е много важна част от културата ни.

А сега, да се върнем към редовната тема на блога тези дни, тоест зен медитацията. Днес бих желал да ви представя човекът донесъл Зен в Япония. Името му е Доген и той е научил Зен в манастира Шаолин в Китай. Да, Шаолин е родното място на Зен. Ето още една причина да харесваме Шаолин :)

Доген е харесал идеята на Зен за търсене на истината вътре в нас чрез зазен медитация и разпространил тази практика в Япония. Разбира се, не му било ясно. Ако се интересувате повече от живота му, миналата година излезе един японски филм за Доген и Зен. Многозначително филмът се казва "Зен" и можете да го намерите в Замунда.

Във филмът има една интересна случка с бобено зърно, която реших да споделя с вас. Бебето на една жена било много болна и тя дотичала до Доген. Започнала да му се вайка и да вика: "Помогни ми, монахо, нали вие спасявате хората? Бебето ми ще умре, спаси го!" Доген я погледнал сериозно и и казал: "Има само един начин да спасиш детето си. Тръгни по човешките къщи и питай дали у тях е умирал някой. Когато намериш къща, в която никой не е умирал, тогава вземи от тях едно бобено зърно и ела при мен." Жената получила надежда и бързо се затичала от къща на къща. Но все получавала отрицателен отговор. Така обикаляла цяла нощ, като накрая бебето и умряло. Гневна, тя се върнала при Доген и презрително го попитала: "Защо ме излъга, монахо? Няма как да има някоя къща, в която да не е умрял никой!" Доген продължил да я гледа сериозно, а един от неговите ученици и обяснил: "Учителят не те излъга. Той просто искаше да разбереш сама този факт."

Всъщност, не съм сигурен за смисълът на тази случка, но предполагам, че е в това, че животът и смъртта са едно и също нещо. Смъртта идва за всеки един от нас в един момент и когато дойде, трябва да я приемем като нещо естествено.

Но нека да разведрим малко атмосферата - на нас ни остава още живот, затова нека да му се наслаждаваме!

Пожелавам ви много усмивки в този празничен ден!


Тагове:   медитация,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bulgarianmastermind
Категория: Други
Прочетен: 719067
Постинги: 518
Коментари: 666
Гласове: 1339
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930