Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2010 08:52 - Ние сме каквото и колкото дишаме
Автор: bulgarianmastermind Категория: Други   
Прочетен: 1537 Коментари: 3 Гласове:
0



image

Здравейте приятели!

Първо, искам да благодаря на тези от вас, които добавиха блога към любимите си блогове. Това ме стимулира да се старая да ви доставям интересни мисли и наблюдения.

А днес, както ви обещах вчера, ще си поговорим в повече детайл за дишането. Днес беше деветия ден на медитацията и продължих да се концентрирам върху дишането. И пак ще кажа, наистина е много трудно човек да се концентрира върху нещо толкова просто като дишането си. Но аз продължавам да се тренирам и съм сигурен, че в един момент ще успея да постигна желаното ниво на концентрация.

А сега нека да погледнем към жената на снимката. Такива снимки са наистина приятни за очите. Всеки от нас би искал да има възможност да медитира на такова място. Но нека да се съсредоточим върху това, което имаме в момента. И какво имаме? Какво бихме имали ако ни се отнемат всичките ни материални предмети? Какво ще ни остане тогава? Ами тогава ще имаме само тялото си и съзнанието си.

Вече говорихме за мислите и как зазен е една тренировка да може човек да контролира мислите, които влизат в съзнанието му. А сега нека да погледнем на това какво е човек и кои действия се налага да извършва. Освен, че трябва да спи, да се храни и да пие вода, човек трябва да диша. Всъщност, ако кажем, че една зазен медитация трае 1 час, човек може да се лиши от всичките горни неща, но не може да се лиши от дишането.

Дишането е жизненоважно за нашето здраве, то дава ритъм на живота ни. И въпреки това, както victoriavselena отбеляза в коментара си на вчерашния постинг, много често се получава така, че забравяме да дишаме. Всъщност, може ли човек да забрави да диша? Разбира се, ние никога не забравяме да дишаме, защото не можем да живеем дълго без кислород, но със сигурност можем да забравим да дишаме по-дълбокия начин, който се изисква при медитация. 

И накрая, дишането е една проста телесна функция, върху която обаче трябва да се концентрираме при медитация. Как може човек да се концентрира върху нещо толкова просто до такава степен, че да не му влизат други мисли в главата? Нека да се разберем, че всякакви мисли винаги ще влизат в главата ти, но тук е изкуството на зазен. Човек трябва да се дисцилинира така, че да ги оставя да си отидат, да не се ангажира с тях. Да им се усмихва спокойно и да продължава да си диша. И така, мисъл след мисъл, догато между съзнанието на медитиращия и мислите се образува една мембрана, която ще му позволява да ги контролира. И всичко това става под ритъма на дишането. Дишането, за което не бива да забравяме.

Пожелавам ви и днес един прекрасен ден!


Тагове:   каквото,   Ние,


Гласувай:
0



1. karambol5 - Поздрави и за наисаното и за сним...
19.05.2010 10:40
Поздрави и за наисаното и за снимката :) Невероятна е ;)))
В последнте няколко години много мисля за дишането като цяло иколко е важно то !/практиката ми беше активна преди 17-18 години /
Казавм мисля ,защото аз не правя нещо ,в което не съм напълно убеден ,че е правилното.Има много дихателни техники ,които съм прилагал ,но в крайна сметка описаната от теб вчера се доближава най-пълно до това ,което е истинското.Простичкото дълбоко вдишване ,което достига до долната част на корема !и последвалото издишване. Продължителността е в зависимост от способността ни да се концентрираме :)
Всъщност написаното от теб е правилното :)
цитирай
2. bulgarianmastermind - Благодаря ти за коментара!
19.05.2010 11:17
А сега като знаем правилното, остава трудната част, която е да го прилагаме всеки ден докато ни стане навик.
А ако можем и да направим така, че да стане удоволствие за нас, то тогава със сигурност ще е успешна инициативата.

Пожелавам ти успех в правилното дишане!
цитирай
3. karambol5 - Благодаря :)
20.05.2010 08:58
Благодаря :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bulgarianmastermind
Категория: Други
Прочетен: 717345
Постинги: 518
Коментари: 666
Гласове: 1339
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031